Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Τι είναι γενικη συνελευση και γιατι να ερθω???

Η γενική συνέλευση αποτελεί το ανώτερο όργανο της σχολής και την πιο αμεσοδημοκρατική διαδικασία. Αποτελεί το πιο άμεσο τρόπο έκφρασης των αναγκών, των απόψεων, θέσεων και απαιτήσεων των φοιτητών. Tην ώρα της γενικής συνέλευσης δεν γίνεται κανένα μάθημα ούτε εργαστήριο ώστε να μπορούν όλοι οι φοιτητές να παρευρεθούν και να πάρουν μέρος στην συνέλευση. Δικαίωμα συμμετοχής και παρέμβασης έχουν όλα τα μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου , συζητιέται οτιδήποτε απασχολεί τους φοιτητές και οι αποφάσεις παίρνονται στο τέλος με αμεσοδημοκρατικο τρόπο αφού μπορούν και ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές.
Πολύ συχνά υπάρχουν διαθέσεις (και προσπάθειες) να διαλυθεί η γενική συνέλευση, κυρίως από τις καθεστωτικές παρατάξεις (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) οι οποίες ουσιαστικά αποφεύγουν την έκθεση των πολιτικών τους απόψεων μπροστά σε όλους τους φοιτητές. Ακόμα, η ΠΚΣ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων για εσωτερική κομματική κατανάλωση. Γι’αυτό τις βλέπουμε πολύ συχνά να προσπαθούν να διαλύσουν τις συνελεύσεις είτε με κουραστικές τοποθετήσεις είτε πολλές φορές και απέχοντας από αυτές.
Και γιατι να ερθω σε μια γενικη συνελευση??
• Γιατί η απόφαση παίρνεται αμεσοδημοκρατικά αφού τοποθετηθεί όποιος θέλει και έτσι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ίδιους τους φοιτητές για όσα τους πλήττουν και όχι από διάφορους «πεφωτισμένους» φοιτητοπατέρες-εκπροσώπους.
• Διεκδικούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας σύμφώνα με το συλλογικό συμφέρον χωρίς να μας εκμεταλλεύεται ο οποιοσδήποτε σύμφωνα με το ατομικό του συμφέρον.
• Οι αποφάσεις υλοποιούνται άμεσα από τον φοιτητικό σύλλογο και έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα κατι που έχει οδηγήσει το Σύλλογο σε πολλές υλικές νίκες.
Μερικα κεκτημενα του φοιτητικου συλλογου μεσα από την γενικη συνελευση
Η διασφάλιση ενιαίου προγράμματος σπουδών που οδηγεί σε ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα
• Η δωρεάν διανομή των υλικών του σχεδίου σε όλους τους 1ετείς φοιτητές και η κατάργηση των πληρωμένων συγραμμάτων π.χ. στα Μ.Φ.Δ.
• Προάσπιση του ασύλου
• Κατάργηση υποχρεωτικών προόδων
• Καμία μείωση της αποζημίωσης της πρακτικής άσκησης και δέσμευση για αύξηση της.
• Η κατάργηση των διδάκτρων για τους αλλοδαπούς φοιτητές
• Παρέμβαση σε φαινόμενα μαζικών κοψιμάτων και καθηγητικής αυθαιρεσίας
• Πτυχιακές εξεταστικές για όσους είναι από 10ο εξάμηνο και πάνω.
• Συμμετοχή του Φ.Σ. σε όλα τα φοιτητικά κινήματα τα τελευταία χρόνια και άρα των φοιτητών χημικών μηχανικών που δεν έλειψαν ποτέ από την πρώτη γραμμη του αγώνα

Στην συγκυρία που διανύουμε η παρουσία όλων μας στη γενική συνέλευση είναι ακόμα περισσότερο απαραίτητη καθώς τα μέτωπα είναι πολλά. Η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι πέρασε αντισυγματικά την αναγνώριση των τίτλων των ΚΕΣ. «Παιζει» με αυτό τον τρόπο με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΚΕΣ ενώ παράλληλα πιέζει το δημόσιο πανεπιστήμιο να υιοθετήσει τον τρόπο λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα προωθεί τον νόμο πλαίσιο στον οποίο εδώ και 2 χρόνια σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα έχει εναντιωθεί. Σαν κορυφή του παγόβουνου αυτή την εποχή είναι η λίστα συγγραμμάτων, που έρχεται να καταργήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, καταργώντας ουσιαστικά τα δωρεάν βιβλία. Έτσι το υπουργείο καταργεί την έννοια της εξεταστέας ύλης , αναγκάζοντας τους φοιτητές να τρέχουν από μάθημα σε μάθημα σε περίπτωση που δεν μπορούν να αγοράσουν όλα τα βιβλία, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους καθηγητές να παζαρεύουν τα βιβλία.
ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΝΟΜΟΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ