Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΙ ΞΑΝΑ…… ΚΕΣ

Λάδι στην φωτιά ήρθε να ρίξει η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας όταν 4 μέρες πριν από τις εκλογές αποφασίζει ανοίξει ξανά το θέμα της αναγνώρισης των ιδιωτικών κολλεγίων. Η πρώην πια κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει χωρίς ιδιαίτερο κόστος για εκείνη άδειες λειτουργίας σε 40 ιδιωτικά κολλέγια. Το θέμα όμως της αναγνώρισης των ιδιωτικών κολλεγίων δεν τελειώνει αλλά ούτε αρχίζει εδώ καθώς έχει ήδη απασχολήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα εδώ και αρκετό καιρό. Η ίδρυση και η προσπάθεια αναγνώρισης ιδιωτικών κολλεγίων , ΚΕΣ ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ιδιωτικής 3ο βάθμιας εκπαίδευσης έχει ξεκινήσει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε πιο έντονα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την αναγνώριση των 40 κολλεγίων απο την πίσω πόρτα.
Η προσπάθεια αυτή, εντάθηκε το 2007 όταν η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, έχοντας αρχικά την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως υπό το βάρος των φοιτητικών κινητοποιήσεων του 2006-2007 αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Η αναγνώριση των ΚΕΣ θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα τα οποία εντοπίζονται σε δύο κυρίως άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΣ, ενώ ο δεύτερος την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων των ΚΕΣ. Αρχικά, είναι φανερό ότι τα κολέγια θα λειτουργούν σύμφωνα με τις επιταγές της Μπολόνια, “εκσυγχρονισμένα” σύμφωνα με το μοντέλο του αμερικάνικου πανεπιστημίου. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργούν με ρυθμούς σπουδών υπερβολικά εντατικοποιημένους, με δίδακτρα, χωρίς δωρεάν βιβλία και φυσικά χωρίς άσυλο. Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα δημιουργούν αποφοίτους εύκολα εκμεταλλεύσιμους, ευέλικτους και πειθήνιους.
Δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των αποφοίτων των κολεγιων και αυτων της δημοσίας- δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα αυτών των θα είναι η δημιουργία εργαζομένων τριών ταχυτήτων, συνυπολογίζοντας και τους αποφοίτους των ΤΕΙ. Ο ανταγωνισμός αυτός οδηγεί στην διάσπαση του κοινού μετώπου για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων , μεγαλύτερων μισθών αλλά και καλύτερων συνθηκών εργασίας. Οδηγεί τους εργαζόμενους σε μια νέα πραγματικότητα ανασφάλιστης εργασίας με μισθούς πείνας και ελαστικοποιεί τα ωράρια εργασίας τους. Η πολιτική αυτή είναι στην κατεύθυνση μιας συγκεκριμένης στοχοθεσίας του κεφαλαίου, η οποία θέλει να παραξει ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό, που έρχεται να υλοποιηθεί απο τα δυο κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Ο μόνος δρόμος αντιστάσης απέναντι σε όλα αυτά που μας ετοιμάζουν είναι οι μαζικοί, συλλογικοί αγώνες απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Οι νέοι οι όποιοι σπουδάζουν ήδη στα ΚΕΣ να ενσωματωθούν μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια και διεκδίκησουν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον με :

• Αύξηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλες τις σχολές
• Κατοχύρωση και αύξηση μισθών
• Ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους
• Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους
• Καλυτέρευση των ορών εργασίας και των ρυθμών σπουδών

Ας είμαστε ρεαλιστές ….
…..να διεκδικήσουμε το αδύνατο….