Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ……

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση και μετά προσπαθούν να στοχοποιήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο στην ελληνική κοινωνία, μια επίθεση που έφτασε στην κορύφωση της μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη.
Το άσυλο αποτελεί ένα λαϊκό κεκτημένο χρόνων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νεολαιίστικο κίνημα αλλά και τους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες της μεταπολίτευσης αφού αποτελεί το μόνο χώρο ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Μέσα στο χώρο του ασύλου μπορούν να αναπτύσσονται , να εκφράζονται ,να δοκιμάζουν τις πρακτικές τους φοιτητικά, νεολαιίστικα και ευρύτερα κοινωνικά κινήματα μακριά από την απειλή της κρατικής βίας και καταστολής. Σαφής στόχος των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι να βάλουν κυματοθραύστες και να ανακόψουν κινήματα που παρεμβαίνουν δυναμικά στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Οι κυβερνήσεις αλλά και το κεφάλαιο έχουν καταλάβει ότι τέτοιου είδους κινήματα προκαλούν κλυδωνισμούς στην εφαρμογή της πολιτικής τους .
Η στόχευση για δυσφήμηση και άρση του ασύλου πραγματοποιείται με έμμεσο ή άμεσο τρόπο είτε με ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους (όπως τα ΜΜΕ, και τα φερέφωνα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ή ΠΑΣΠ), είτε ψηφίζοντας τον νέο ν. πλαίσιο (στον οποίο έχει αντιτεθεί το φοιτητικό κίνημα), είτε χρησιμοποιώντας την ωμή καταστολή (άρση ασύλου από την αστυνομία, προκλητική στάση αστυνομίας γύρω από χώρους ασύλου).
Ο Ν. Πλαίσιο, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί υπό το βάρος των φοιτητικών κινητοποιήσεων, είναι ένα πρώτο βήμα τυπικά αλλά ουσιαστικό για την μη ύπαρξη του ασύλου . Αναφέρει πως θα πρέπει να περιοριστούν οι χώροι ασύλου, μόνο στους χώρους όπου διεξάγεται εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα και μόνο την ώρα της ακαδημαϊκής διάλεξης . Η κυβέρνηση δεν σταμάτησε μόνο εκεί καθώς γίναμε μάρτυρες ενεργειών για την άρση του ασύλου από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τα φοιτητικά κινήματα του 2006-2007 καθώς και κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη, οπού είχαν ως στόχο να τρομοκρατήσουν των κόσμο αυτών των κινημάτων .
Παράλληλα, εντείνεται η παρουσία κατασταλτικών μηχανισμών γύρω από χώρους ασύλου, όπως η αναίτια παρουσία ενόπλων δυνάμεων των ΜΑΤ στα κάγκελα της πολυτεχνειούπολης (οι οποίοι στόχευαν και στο εσωτερικό της!!), ή ακόμα και μέσα σε πανεπιστήμια όπως έγινε με την εισβολή της ομάδας Δ στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Μία ακόμα προκλητική κίνηση για την ουσιαστική άρση του ασύλου αποτελεί η περίφραξη με κάγκελα του χώρου των νέων εστιών από τον υπόλοιπο χώρο του πολυτεχνείου όπου αυτό έγινε πριν ένα μήνα με πρωτοβουλία της πρυτανείας, κίνηση η οποία ήταν και είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του πολυτεχνείου. Παρόμοια κίνηση αποτέλεσε η κατεδάφιση της κατάληψης των ελευθερωνίων δηλαδή «η κατεδάφιση» ενός χώρου πολιτικής έκφρασης που βρίσκονταν εντός ασύλου.
Η επίθεση από πλευράς κράτους απέναντι στα λαϊκά κεκτημένα και σε οτιδήποτε ευνοεί τις κοινωνικές αντιστάσεις, ( όπως το άσυλο), μέσω των κατασταλτικών και ιδεολογικών μηχανισμών του συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση. Η έκβαση αυτής της μάχης καθορίζεται από την ύπαρξη συλλογικών αντιστάσεων και ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων. Θα μας βρουν μπροστά τους...
….ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ