Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ =ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ????

Η εκλογή του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές στην δεδομένη συγκύρια επηρεάζει όπως φαίνεται παρά πολύ αρνητικά το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αρχικά είδαμε την νέα υπουργό παιδείας να «αποσύρει» τις άδειες λειτουργίας που είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ όχι με το σκεπτικό ότι είναι παράνομα και ότι ο φοιτητές δεν θέλουν την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά με το σκεπτικό ότι τα ΚΕΣ πρέπει να περάσουν πρώτα από μια διαδικασία αξιολόγησης.
Είναι φανερό δηλαδή ότι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η ίδρυση ιδιωτικών κολλεγίων-ΚΕΣ αφού πρώτα θα έχει εφαρμοστεί ο νομός της αξιολόγησης. Ο συγκεκριμένος νομός μιλάει για μια αντιστοίχιση του κάθε μαθήματος με πιστωτικές μονάδες , δηλαδή οι φοιτητές θα οδηγηθούν στο μπούν σε ένα κυνήγι ανταγωνισμού μεταξύ τους συμμετέχοντας σε διάφορα επί πληρωμή σεμινάρια τα οποία θα τους προσφέρουν τις “πολυπόθητες” πιστωτικές μονάδες. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του νομού αυτού είναι η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του πτυχίου αφαιρώντας έτσι την δυνατότητα από τους φοιτητές αλλά και κυρίως από τους αποφοίτους διεκδίκησης συλλογικών δικαιωμάτων και ανάπτυξης συλλογικών αγώνων. Η αναγνώριση των κολλεγίων θα οδηγήσει στην παράγωγη νέου πιο ευέλικτου και πιο ελαστικού εργατικού δυναμικού και στην υποβάθμιση των μισθών των εργαζομένων αφού οι οροί σπουδών θα είναι πολύ χειρότεροι από τους σημερινούς που επικρατούν στις ήδη υπάρχουσες σχολές και το πτυχίο τους δεν θα προσφέρει καμία επαγγελματική κατοχύρωση
Μια ακόμα κεντρική αιχμή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι η εφαρμογή του νομού Πλαίσιο. Οι κινήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό επάνω στο θέμα του ασύλου δείχνουν την πρόθεση για πλήρη εφαρμογή του αντισυνταγματικού αυτού νομού ενώ παράλληλα τα φαινόμενα αστυνομικής τρομοκρατίας φαίνονται να εντείνονται ακόμα περισσότερο με αποκορύφωμα την αναίτια 3ημερη επιχείρηση σκούπα στα Εξάρχεια όπου προσήχθησαν πάνω από 100 άτομα αλλά και τη δολοφονία ενός μετανάστη μέσα στο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας. Η λίστα συγγραμμάτων όπου το ΠΑΣΟΚ την μετονομάζει σε βιβλιοκάρτα, όπου ο φοιτητής συμφωνά με την ΝΔ θα παίρνει μονό ένα σύγγραμμα από όλα που διδάσκονται στο μάθημα ενώ βάση του ΠΑΣΟΚ τα συγγράμματα θα δίνονται όλα σε ηλεκτρονική μορφή και έτσι το κόστος των συγγραμμάτων μεταφέρεται στον φοιτητή. Επίσης σαφείς στόχος του κράτους είναι η μείωση των δαπανών για τους φοιτητές, αυτό γίνεται φανερό αν παρατηρήσει κάνεις τα σκουριασμένα εργαστήρια της ανόργανης χημείας αλλά και ότι αν και είναι απόφαση του φοιτητικού συλλόγου οι ποδιές για τους φοιτητές δεν δίνονται.
Η ανασυγκρότηση ενός γραφειοκρατικού ΚΣ της ΕΦΕΕ ως ένας επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τους φοιτητές φαίνεται να είναι ένας ακόμα στόχος. Η συγκεκριμένη ΕΦΕΕ, που πραγματοποιείται σε ένα δωματιάκι μακριά από το φοιτητικό σώμα ,το μονό που έχει να προσφέρει είναι να καπελώσει και περιορίσει το φοιτητικό κίνημα, το οποίο έδειξε μετά τα τελευταία φοιτητικά κινήματα του 2006, 2007 ότι δεν χρειάζεται ένα τέτοιο όργανο αλλά ακόλουθει τις δίκες του δομές βάσει της συγκυρίας όπως οι γενικές συνελεύσεις αλλά και τα ανεξάρτητα συντονιστικά συνελεύσεων και καταλήψεων. Προβληματική ακόμα εμφανίζεται η στάση των άλλων παρατάξεων επάνω στο θέμα αυτό και πιο συγκεκριμένα της ΠΚΣ όπου μιλεί για δημιουργία της ΕΦΕΕ ώστε να μπορέσουν να στηθούν επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή, πράγμα το όποιο οδηγεί στο σπάσιμο των φοιτητικών συλλόγων αλλά και την απομόνωση μια μερίδας φοιτητών.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να συζητηθούν μέσα σε μια γενική συνέλευση και ο φοιτητικός σύλλογος να πάρει σαφή θέση. Η συνέλευση καλέστηκε από την ΧΑΜΑΣ ΑΕΠ για την Τέταρτη 21/10 στις 12 στο αμφ1 όπου η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ έθεσαν τα κολλήματα τους , με την ΠΑΣΠ να λέει «ότι είναι νωρίς για γενική συνέλευση» (λες και είναι φρούτο να ωριμάσει) ενώ από την άλλη πλευρά η ΔΑΠ δεν τοποθετήθηκε πολιτικά γιατί δεν θέλει γενική συνέλευση. Έτσι καλούμε όλους τους φοιτητές να υπογράψουν για την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης ,αφού η “ΔΑΣΠ” έβαλε πρώτα τα μικροπολιτικά της συμφέροντα , και να έρθουν να τοποθετηθούν για όλα τα θέματα που αφορόυν τους φοιτητές.

όλοι στην γενική συνέλευση την ΤΕΤΑΡΤΗ 21/10 Αμφ.1 στις 12